2015. március 3., kedd

testépítés hátrányai

A testépítés azonban komoly károkat is tud okozni. Az egyik kritika ezzel kapcsolatban az, hogy elveszthetjük miatta azt a képet, amit az egészséges-emberről eddig magunk elé vetítettünk. Egy olyan rögeszmének válhatunk megszállottjává, amely káros testileg és lelkileg. Könnyen beszippanthat minket a táplálékkiegészítők világa, amely rengeteg pénzt húz ki a zsebünkből. Jól reklámozzák a méregdrága, ám egészségtelen termékeket, s mi rendre bedőlünk neki.

Ha hormonális szerek révén értük el az izomgyarapodást, ne számítsunk semmi jóra: a szintetikus anyagoknak köszönhetően sokan úgy néznek ki, mint egy szörnyeteg, nem pedig egy erős ember – gondoljunk csak a jó öreg Hulkra! Az androgénekre (férfi nem hormonokra) hasonlító anabolikus szteroidok elősegítik az izmokat alkotó fehérjeképzést, s gátolják is a lebomlásukat. Ettől a szertől sajnos nem csak izmosak lesznek a testépítők, hanem idegesek, ingerlények is a felborult hormonháztartásnak köszönhetően. A nők szőrösödni kezdenek, vonásaik egyre férfiasabbá válnak. Májrákra is nagy az esély, a férfiaknak pedig károsodik a spermaképzésük is.

A fiatalok a legveszélyeztetebbek: leállítja a szer a testi fejlődésüket, így csontrendszerük nem tud megfelelően kialakulni. Károsodnak a kötőszövetek is a gyors izomnövekedés által: sérülékennyé, könnyen szakadósság, erőtlenné válnak. Anatómiailag szenvednek az ízületek is, az irreális méretekkel nem tudnak mit kezdeni, csökken a zsíranyagcsere is, a szervezet koleszterinszintje növekszik, a szív működése is zavart szenved, s kialakulhatnak súlyos érrendszeri betegségek. Akár egy gyors szívroham is előfordulhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése