2015. március 8., vasárnap

edzésnapló előnyei



Az edzésnapló pontos vezetésével egy olyan élettelen, de kitűnő edzőtársra tehetünk szert, aki megjegyzi teljesítményünket és figyelmeztet korábbi hibáinkra. Az edzőteremben lévő lélegző és létező edzőtárs is óriási segítség, de egy ember, főleg egy sportoló inkább saját érdekeit tekinti szeme előtt, és bár fejlődésünket gyorsíthatja, de csak abban az esetben ha ezáltal az ő fejlődése is gyorsabb. Egy napló nem követel, nem nézi a saját érdekeit, csak lapokból áll, de ezekkel a telefirkált oldalakkal megingásainkat korrigálhatjuk, hibáinkat javíthatjuk! Bár egy napló nem tudja rólunk lehúzni a súlyt edzés közben, de ugyanolyan nélkülözhetetlenné válhat, mint a hús-vér edzőtárs! A testépítésben egy-egy versenyen a sportolók között szinte csak árnyalatnyi különbség dönt, és előfordulhat, hogy az árnyalatnyi többletet az edzésnapló vezetésével szerezzük meg. Nem szabad semmilyen olyan lehetőséget kihagyni, amely által egy hangyányi fejlődést érhetünk el!
Sokan azzal az indokkal nem vezetnek edzésnaplót, hogy nincs rá idejük. Egy edzésnaplónak nem kell tartalmaznia magánéletünk drámai fordulatait, nincs szükség arra sem, hogy papírra vessük korszakalkotó gondolatainkat (legalábbis az edzésnaplóban) és nem kell kifejtenünk a globális problémák megoldásait sem! Egy edzésnaplóban csak a tényeket kell rögzítenünk, nem hangulatainkat és érzelmeinket. Ha így teszünk, akkor az a pár sor, amit naponta le kellene írni, talán tíz percet venne igénybe túlzsúfolt életünkből!
De mit is tartalmazzon egy edzésnapló? Elsősorban edzésteljesítményünke vonatkozó adatokat és napi étrendünket! Feltétlenül írjuk le, hogy aznap milyen gyakorlatokat végeztünk, hány sorozatban. Azt sem ártana lejegyezni, hogy melyik sorozatban mekkora súllyal dolgoztunk és hogy hány ismétlést teljesítettünk az adott súllyal! Bár ezt több sorozatnál kicsit nehézkes megjegyezni, de legalább körülbelül határozzuk meg, mekkora súllyal és hány ismétléssel végeztünk el egy sorozatot. Talán, ha igyekszünk megjegyezni sorozataink adatait, egy-egy sorozatot nagyobb koncentrációval kezdünk el! Idővel hozzászokhatunk ahhoz, hogy megmaradjanak bennünk a súlyok és az ismétlések! Ennek óriási előnye van a fejlődés szempontjából, hiszen hétről hétre követni tudjuk azt, hogy mennyit erősödünk, akár azt is megfigyelhetjük, hogy egy-egy gyakorlatban csak néhány ismétlésnyi előrelépést sikerül produ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése