2015. március 15., vasárnap

kötélmászás

Bizonyára mindenkiben él valamiféle emlék a kötélmászásról a közoktatásban eltöltött évek hagyatékaként. A hagyományos poroszos gimnasztika elengedhetetlen szere a 6 méteres mászókötél, amely sokak számára leküzdhetetlen akadályként állt kisiskolásként. Amire akkor sokan a legkevésbé sem gondoltak volna, hogy esetleg felnőtt fejjel önszántából fog majd a kötélre felmászni...
Nem hiába poroltuk le mi is az emlékeket és szedtük elő a gyakorlatot - tudniillik a kötélmászás az egyik leginkább funkcionális gyakorlat mind közül. Nem csoda, hogy 2500 éves ábrázolásokon már szerepelt, mint görög pankrátorok edzésmódszere...

A kötélmászás annyira hatékony kondíció fejlesztő gyakorlatként tartható számon, hogy a birkózók edzésétől kezdve a katonai kiképzésen át egészen Luke Skywalker jedi edzéséig mindenütt jelen van, volt és lesz is! Nem utolsó soron, akit igazán foglalkoztat a funkcionális edzés, annak pedig ez amolyan "must have" gyakorlat lesz!
A felsőtest számára - mivel a főemlősök köreiből származunk - emiatt a mászás képessége a legősibb mozdulataink között tartható számon. A felsőtest húzó izmai (széles hátizom, karhajlítók) de még az alkar ujjakat hajlító izmai számára is nincs ennél természetesebb mozdulat! Valahol minden elkényelmesedett irodai dolgozóban ott van mélyen eltemetve egy Tarzan, aki indákon hintázik, de legalábbis egy mászókötélen biztos. :)
Miért nem mászik akkor mindenki kötélre? Két okból is:mert iszonyatosan nehéz és feltöri a pici finom kezüket, azoknak akik nem szokták. Kesztyűben mászni pedig borzasztóan rossz húzás! Másfelől sokan félnek, tériszonyosak. Ez utóbbit meg is értem, hiszen kevesen törték úgy el valamilyen végtagjukat, hogy leestek a fekvenyomó padról, azonban a mászókötél esetében ez a statisztika más...

Mászó technikák:
Az alap mászás technikánál használjuk a lábkulcsot. Azonban az igazán nagy szám, amikor kizárólag a karunkkal függeszkedve mászunk fel! A függeszkedős verziót remekül előkészíti, amikor lábkulcs segítségével mászunk fel, és ereszkedni kizárólag kéz segítségével ereszkedünk. A mászás távolságát növelhetjük, ha ülésből indulunk neki a függeszkedve mászásnak, ahogyan emelt szintű testnevelés érettségin követelmény.
Ennél még nehezebb változat, és egyben egy "gyilkos" törzs gyakorlat, amikor a nyújtott ülésből indulunk függeszkedve és a mászás során végig kitartjuk a nyújtott ülés helyzetét. Ez a gyakorlat így a hírhed "L-húzódzkodás"  kuzinja - az "L-climbs - azaz az L-mászás". Kezdésnek a láb lehet térdben hajlított, majd az egyik térd nyújtva, végül mindkettő.
A következő változat az már az, amikor súllyal magunkon mászunk. Ehhez használhatunk súlymellényt vagy éppen láncokat. Azonban a súlyemelő övről lógó tárcsát nem tartom jó választásnak, mert baleset veszélyes!

Mivel helyettesíthetjük a mászókötelet, ha épp nincs rá lehetőség?

Ha átvetsz egy csigás géphez való lehúzó kötelet a kereten, akkor azzal remekül tudsz köteles húzódzkodásokat végezni. A törülközős húzódzkodás szintén életképes alternatíva!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése