2015. február 28., szombat

fekvőtámasz előnyei

A fekvőtámasz előnyei:
A fekvőtámasz különböző formái az izmokat különböző szinten mozgatják meg, de mindegyik nagyszerűen erősíti és növeli az izmokat. A fekvőtámasz dinamikusan fejleszti a tolóizmok hálózatát a törzsön, erősen megdolgoztatja a nagy mellizmot, az elülső deltaizmot és a kis mellizmot. A fekvőtámasz a tricepsz – ami a felkar legnagyobb izma – mindhárom fejét erősíti. A fekvőtámasz ezeket az izmokat azok ideális mozgástartományában dolgoztatja, de egy helyesen végrehajtott fekvőtámasz közben sok további izom kap jó izometrikus edzést, ami azt jelenti, hogy statikusan húzódnak össze és a testet megtámasztják. A fekvőtámasz közben izometrikus mozgást végez többek között a széles hátizom, a mellkas és a bordaketrec mély izmai, a gerinc körüli izmok, a has, a derék, a csípő izmai, a farizmok, a négyfejű izom és az anterior tibialis ( a sípcsont izmai ). Még a lábfej és a lábujjak is részesülnek  az izometrikus munka előnyeiből.
Fokozatos és helyes végrehajtás esetén a fekvőtámasz erősíti az ízületeket és az inakat, így hozzájárul az általános erejükhöz és egészségükhöz. Az ujjakat, a csuklót, az alkart és a könyököt tartó kicsi, ámde létfontosságú, mély izmok a fekvőtámaszok révén idővel megerősödnek és ezzel csökken az esélye a kéztőalagút szindróma, a teniszkönyök, a golfkönyök, és más, általános fájdalmak kialakulásának. Néhány változat nem stabil felületet használ, és ez szinte golyóállóvá teszi a rotátorköpeny sérülékeny izmait, amik egyébként rengeteg erősportolónak okoznak végeláthatatlan sérüléseket. A fekvőtámasszal járó felgyorsuló vérkeringés kimossa az ízületekben felhalmozódott salakanyagokat, megszünteti a ragasztószerű megtapadásokat és nyugtatja a régi heges szöveteket. Azok az erősportolók, akik progresszív fekvőtámaszokat is tesznek az edzésprogramjukba, sokkal kevésbé szenvednek sérülésektől ezeken a fontos területeken, mint azok akik csak vasat pumpálnak.

Jó reggelt

Reggelre egy kis úgy mond tigris fekvő! A súly az alkaron van és így kisebb az esélye annak hogy előre vagy hátra borulsz, és így az alkaroddal korrigálod az egyensúlyod.
Jótékony hatása van a vállakra :)

kézenállás jótékony hatásai

Miért jó kézen állni?

A kézenállásnak számos pozitív, élettani hatása van:
– egyszerre erősíti és nyújtja a tested teljes izomzatát,
 fejleszti az egyensúlyérzékedet,
– jótékonyan hat a keringésedre,
 felfrissíti az agy működésedet és
– erősíti a csontjaidat.
Te miért akarsz megtanulni kézen állni?
  • Hogy be tudd építeni a mindennapi, jógagyakorlásodba?
  • Vonzanak a kézen egyensúlyozós technikák és mérleg elemek?
  • Szeretnéd elkápráztatni az ismerőseidet? Szeretnél kiemelkedni az átlagból?
  • Le szeretnéd győzni a félelmeidet? Bizonyítani akarsz?
  • Osztályozzák tornaórán a kézenállást, és nem akarod lerontani az átlagodat?
  • Egyszerűen csak ki akarsz húzni valamit azon dolgok listájából, amit nem tudsz megcsinálni?

hogyan lehet kockás hasunk

Alapvetően genetikai adottság, hogy kinek mennyire látványosak a hasizmai. Mint ahogy az is genetikai adottság főként, hogy kin mennyi testzsír rakódik le. Ez utóbbi befolyásolható edzéssel és táplálkozással is. Férfiaknál jellemzően 12%-os testzsír alatt, míg nőknél nagyjából 14%-os testzsír alatt válik láthatóvá a hasizom szerkezete, vagyis a kockák!

1. Diéta

Az étrendünk alapvetően meghatározza a kinézetünket. Az izom növelése és megtartása érdekében növelni kell a fehérjebevitelt, hiszen ez az izom építőanyaga. Ugyanakkor a hasizom kockák akkor látszódnak, ha nem fedi őket zsír. Ehhez csökkenteni kell a szénhidrát bevitelt, vagyis összességében egy magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú diétát kell követni. Ahogy azt a diétáknál mindig elmondjuk, fontos a sok részre osztott kis adagos étkezés, ami segíti az anyagcserét.

2. Edzés

Az edzés szintén hozzásegít a zsírrétegtől való megszabaduláshoz. A súlyzós edzéseket célszerű ilyenkor kardió edzésekkel kiegészíteni.
A hasizom edzése természetesen nem elhanyagolható, ha nem is ettől függ alapvetően a kockás has! Ha edzed, ugyanúgy vastagodik az izom, mint bármely más testrészeden, így tehát ha lepucolod róla a zsírt, látványosabb lesz. Igen ám, de ha évekig ugyanúgy és ugyanazt a hasizomgyakorlatot végzed, akkor sok fejlődést nem fogsz elérni! Ne feledd, hogy mindigváltozatos gyakorlatokat alkalmazz, változatos terheléssel és ismétlésszámmal.

3. Folyadék

Nem is hinnéd, hogy a megfelelő folyadékbevitel mennyire sok szempontból fontos a szervezetnek. Mégis annyira nem figyelünk rá oda! Minden nap igyál meg 3-4 liter cukormentes folyadékot, mert ez hatással van az anyagcserédre is és arra is, hogy mennyi vizet köt meg a szervezeted. Ha minden nap megfelelő mennyiségű vizet fogyasztasz, jóval kevesebb vizet fogsz megkötni.

4. Só és fűszerek

Természetesen ezek nélkül nem lehet élni, nem is kell, hiszen mindenki szeret finom ételeket enni, de azért ne csak sóból álljon az ételed és tapasztald meg a valódi ízeket. Nemcsak azért, mert a sok ízfokozó és adalékanyagok teljesen eltorzítják az ízérzékelést, de azért is, mert a só (és a szénhidrátok is) rengeteg vizet fog meg, ami pedig fedetté tesz és nem fognak látszani a kockáid!

5. Higgy magadban

Az ember bármire képes. A pszichének pedig ebben óriási a szerepe. Akármi a célod, ha hiszel benne, jó úton vagy. Kockás hasa mindenkinek lehet és kizárólag rajtad múlik, hogy eléred-e!

Hétfőtől elkezdem én is a diétát :) 

2015. február 27., péntek

beküldött képek

Nézzétek ezeket a gyönyörű és tehetséges csajokat! Maximális tisztelet, nagyon szép gyakorlatok a tehetséget meg is kell mutatni, csak így tovább ,köszönjük a képet







10 ok hogy miért kerüld el az edzőtermeket

1. Nem túl higiénikus berendezések
Mikrobiológusok megállapították, hogy az edzőteremben kiválóan terjednek a különféle betegségek, hiszen egy légtérben történnek az emberi kipárolgások, nem is elhanyagolható mennyiségben. A konditermek berendezésit sem fertőtleníti az utolsó izzadt használója, így bátran hátrahagyhatja nedves névjegyét, akár megfázás és influenza vírusok formájában.
Baktériumok leselkednek az ott maradt verejtékfoltokban, a használt felszereléseken, nem beszélve az öltözőkről, szaunákról, gőzkabinokról és forrókádakról. Ha biztonságos, tiszta berendezéseket szeretnénk - illetve tisztaságmániások vagyunk - az edzés előtt antibakteriális törlőkendővel törölgessünk át mindent, amit megérintünk.
2. Nem túl higiénikus edzőtársak
Sokan gondolhatják, hogy aki edzőterembe jár, fejlett testápolási szokásokkal bír, sportolni  biztosan igényes, magukra adó emberek szoktak. Ez azonban nem teljesen igaz. Valószínűleg mindenkinek voltak már sokkoló élményei edzőtársairól, vagy épp arról, a nagyüzemi állattartást idéző állapotról, amelyet a zuhanyzóban és öltözőben néha maguk után hagynak.
Az egyik legundorítóbb - valószínűleg jellegzetesen magyar - szokás például az, hogy a fitnesztermekben a belépéskor kapott törölközőt egyes nők a zuhanyzás után lábtörlőnek használják, a földre dobják és tapossák, amíg meg nem szárad a lábuk.  Ajánlatos tehát saját felszereléssel érkezni.
3. Az edzőteremi bérlet sokba kerül
A britek évente 37 millió fontnyi fel nem használt tornaterem tagságot birtokolnak. A hazai bérletek sem olcsók. Ne áltassuk magunkat, ha úgyis tudjuk: nem mindig sikerül kihasználni, hogy bérletünk van. Az erre szánt pénzt tehetjük a nyaralási alapba, vagy saját, otthoni gépekre is gyűjthetünk.

4. Serkentő gyakorlatok
A legtöbb gyakorlat felgyorsítja keringésünket, ezáltal serkenti az idegrendszer bizonyos részeit, melyek a kiválasztó mirigyek működéséért is felelősek - beleértve a nyál-és orrváladék termelést. A tudósok úgy vélik, hogy a tejtermékek is fokozzák mindezt, ezért ajánlatos elkerülni őket, az edzés előtt legalább két órával.
5. Fülpattogás
Aki már ült repülőn, ismeri a jelenséget, de annak is lehet valami fogalma róla, aki már gurult autóval hegymenetbe. A jelenség nem egy betegség tünete,légnyomásváltozáskor lép fel, és a normális fülkürtműködés jele. A kattanás, a pattanó hang nyeléskor megszűnik. Bizonyos edzőtermi gyakorlatoknál is felléphet a jelenség. Kezelése a szokásos módon (nyelés), kiegészítve alapos hidratálással.

6. Terhelés a hallójáratokra
Különösen a fitneszórákra jellemző, hogy az edzők csutkára tekerik a hangerőt abban a hitben, hogy a hangos zene ösztönzőleg hat az emberekre. Ezt a megoldást főleg intervall gyakorlatoknál alkalmazzák.  "Ha egy órán hangos a zene, a fiatalokat jobban magával ragadja az egész hangulat, úgy érzik, mintha bulin lennének"- indokolta egyszer egy edző, aki a zsírégetést a halláscsökkentéssel kötötte össze komplex edzéstervében.
Ha megfelelő a hangerő, akkor is fennáll a veszélye annak, hogy az edző zenei ízlése rettenetes, és az összeállított válogatásánál még a Nóta tévé kínálata is csábítóbb.
7. Az inkontinencia kellemetlen

A köhögés, tüsszentés, nevetés és az intenzív testmozgás sajnos képes véletlen szivárgásokhoz vezetni. Ebből a szempontból kivételesen veszélyeztetettek a terhes és idős nők. Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk szivárgásra, hagyjunk ki bizonyos gyakorlatokat, melyek a fenék vagy medencetáj erősítését szorgalmazzák. Bizonyos mozdulatokat a jógában vagy a pilates-ben is érdemes tiltólistára rakni.
8. Amikor nem kifogásból fáj a fej

Az edzések során kitágulnak az erek a fejben, mely lüktető érzés formájában jelentkezik. Ez ellen védekezhetünk vízivással.

9. Sok idő eltelik utazással
Ha csak nem lakunk közel az edzőteremhez, az utazásra sok időt kell szánni. Ez azt jelenti, hogy évente a munka mellett körülbelül 70 óra telik el életünkből, amit a tornaterem megközelítésére fordítunk. Ha mégis ellenállhatatlan vágyat érzünk a futásra, menjünk a szabadba és töltsük az időt a családdal, barátokkal.

10. Gyomorégés, szívfájdalom
Bizonyos fajta testmozgás, különösen a futás és a felülés, meg tudja nyomni úgy a gyomrot, hogy annak tartalma felköszön a nyelőcsövön - mindez súlyosabb esetekben égő érzést okoz a mellkasban. Aki tudja, hogy reflux-ban szenved, nyugodtan hagyja ki a hasprést. A reflux a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz.

ugrálókötelezés előnyei

A rendszeres ugrókötelezés kiváló kondíciót biztosít és az alakodat is formálja. Karban tartja a szívet és az érrendszert. De javítja a tartásodat is: a mozgásod rugalmas és dinamikus lesz. A bokszolók azért használják sokat az ugrókötelet, mert robbanékonnyá és energikussá teszi a testet. Ha szeretnéd kipróbálni, adunk néhány tanácsot.
Az ugrálókötelezés jó zsírégető, a folyamatos ugrálás tempós kocogásnak felel meg. A futásnál ha lehet, kerüld a kemény talajt, ugyanúgy az ugrálókötelet se használd túl kemény felületen, mert az árthat az ízületeknek. Parkettán vagy fűben a legjobb ugrálni.

Ha kötelet veszel, inkább válassz hosszabbat, ebből le sem kell vágni: csomóval meg lehet rövidíteni, amit a kötél fogója alá köthetsz. De ha rövid a kötél, azzal nem tudsz mit kezdeni, mehetsz vissza egy másikat venni. Könyökből hajlítsd be merőlegesen a karjaidat, és szorítsd az oldaladhoz. Vedd kézbe a kötelet, ha rá tudsz lépni; a mérete megfelelő.Ha túl laza, akkor hosszú, és - értelemszerűen - ha nem tudsz belelépni, akkor túl rövid a kötél.
Az ugrálókötelezés játékos edzés, de megterhelő, ezért ne felejts el bemelegíteni előtte! Először csak néhány percig ugrálj, és fokozatosan növeld a mennyiséget. Csuklóból forgasd a kötelet. Ha megunod az ugrálást, váltogathatod a lábaidat, keresztezheted a kötelet, vagy megpróbálhatod guggolva is. Ugrálhatsz a barátaiddal, az igazi nagymenők is így csinálják:


szálkásító étrend tervező

3 lépésben és ingyen: http://www.wayoflife.hu/

szálkásító étrend

Minta étrend – valóban jól értelmezed?
Tök sablon minta étrend, kábé ezer ilyenbe botlani:
Reggeli: egy tányér zabpehely, egy adag protein por
Tízórai: egy darab gyümölcs, egy doboz joghurt
Ebéd: egy szelet natúr csirkemell, 100 g rizs 
Uzsonna: egy marék mogyoró
Vacsora: egy adag spenót, 4 tojásfehérje és egy sárgája
Probléma - 1: Olyan mértékegységekkel van tele a legtöbb minta, ami tulajdonképpen szabadon értelmezhető: "egy tányér, egy adag, egy marék, egy szelet…" ez komolyabb, akár több 100 kalóriás eltéréseket is jelenthet! Ilyen mértékegységek mellett ne is álmodj precíz diétáról - mert nem hogy fogyni nem fogsz, a túlméretezett adagokkal még akár kalória-többlettel is zárhatod a napod!
Probléma - 2: Szintén nem egy konstans mennyiség egy gyümölcs sem, hiszen mindenki gondolhatja, hogy egy darab alma vagy egy banán felmajszolásával nem ugyanúgy járunk. De ugyanakkor a protein por, a joghurt és sok más hozzávalók okozhatnak eltérést, hiszen a gyártók más-más termékei mind különféle tápanyagtartalommal rendelkeznek!
Tehát ha Te hatékonyan akarsz fogyni, akkor két dolgot tehetsz:
1. Személyre szabott segítséget kérsz, és így teljesen az igényeidnek lesz összeállítva az étrend… igen, ez általában némi anyagi vonzatot szokott megkövetelni, de talán kevésbé kidobott pénz, mint végigszenvedni - feleslegesen - megannyi netről leszedett turbó-diétát.
2. Veszed a fáradságot és utána olvasol ennek-annak, kijegyzeteled a megfelelő irányelveket és ez alapján saját magad megpróbálod összeállítani az étrended. Ha olvasol bennünket, akkor biztos láttad, hogy mi is csak bizonyos irányelveket adunk, mellyel Te magad ki tudod kalkulálni, mennyi a számodra ideális táplálékmennyiség, és majd Te magad tudod később "finomra hangolni" a pontos adagokat. 

2015. február 11., szerda

szűk kéztartásba vagy "gyémánt" fekvőtámasz

A szűk kéztartással végzett fekvőtámasznál a kezek elhelyezkedése miatt a karokat jobban be kell hajlítani az alsó pozíció eléréséhez, mint a teljes fekvőtámasz esetében. A könyök nagyobb hajlítása edzi a tricepszet, közben erősíti a könyök és a csukló
inait.

2015. február 2., hétfő

fekvőtámasz

A fekvőtámasz a felsőtest legjobb gyakorlata. Erősít, izmokat épít, erősíti az inakat és arra edzi a felsőtest tolóizmait, hogy a test alsó részével és a törzzsel összhangban dolgozzanak.